Leffe Royale Ella - de Tasmaanse hopvelden in je glas

Leffe Royale Ella - de Tasmaanse hopvelden in je glas

Leffe brouwmeester Michael Dresel ontmoet hopboer Tim Lord in Tasmanië voor een degustatie van het resultaat van hun werk

Eind maart trok Leffe brouwmeester Michael Dresel naar Tasmanië, de meest zuidelijke regio van Australië, om er hopboer Tim Lord van Hop Products Australia (HPA) te ontmoeten en hem te laten proeven van zijn nieuwste creatie: Leffe Royale Ella. De meest recente telg in het hoppige Leffe Royale aanbod kwam tot stand na meer dan twee jaar onderzoek. Een relaas van ontdekken, proberen en proeven. 

We kennen Australië van kangoeroe's, Ayers Rock en Lleyton Hewitt. Dat Australië al sinds de late jaren 1800 een hopnatie is, is veel minder bekend. Hop Products Australia (HPA), onderdeel van de Barth-Haas Group, teelt al meer dan 150 jaar hop op het Australische continent. Hun hopboerderijen Bushy Park en Rostrevor zijn bij de oudste operationele hopboerderijen in de wereld. Vandaag is meer dan 90% van de Australische hopproductie in het beheer van HPA. 

Tim Lord, hopboer Hop Products Australia (HPA)

"Sinds 1950 proberen we met HPA hopsoorten op te kweken door middel van een kruising tussen mannelijke en vrouwelijke hopplanten. We beschikken hiervoor over breeding gardens in Victoria waarbij we het resultaat van 3000 gecontroleerde kruisingen inzaaien. Elk afzonderlijk zaadje wordt vervolgens opgevolgd door het meten van enkele karakteristieken om te zien of ze aantrekkelijk zijn om te kweken en of ze smaakgewijs interessant genoeg zullen zijn om later aan de brouwers te kunnen voorstellen. Dat proces kan tot 10 jaar duren. Voor de Ella hop hebben we het eerste zaadje in 2001 gezaaid maar we zijn pas in 2013 overgegaan tot commercialisatie. Dat wil zeggen dat we meer dan 30 000 kruisingen de revue hebben zien passeren waaruit dan 1 geschikte soort gevonden werd voor commercialisatie. Dit werd dan de Ella hopsoort. Het mag duidelijk zijn: ambachtelijk bier brouwen begint eigenlijk al bij ons".

"We beschikken momenteel over 255 hectare hopvelden in de Derwent Valley en 10 operationele hopsoorten. Hiermee zetten we Tasmanië op de kaart als hopnatie, naast de al gekende schapenkweek en de teelt van klaprozen. Onze hopsoorten zijn bijna niet gekend in Europa dus dankzij de Leffe Royale Ella hopen we de nieuwsgierigheid op 'het oude continent' te hebben aangewakkerd"

Michael Dresel, Leffe brouwmeester bij AB InBev

"De rol van de hopboer mag niet onderschat worden voor bieren waarbij de hopkwaliteit van het grootste belang is, zoals voor Leffe. Zo is het seizoen waarin en het moment waarop je oogst impactvol voor de smaak van de hop en dus ook van het bier. Dat verschil proef je echt in het glas. De consistentie van de kwaliteit van het bier begint dus bij de hopboer". 

"Door de zuivere lucht en het uitstekende klimaat in Tasmanië - koude winters, natte maar zachte lente en een warme zomer - is de afwezigheid van plagen een groot voordeel. Zo hoeven de hopboeren geen chemicaliën te gebruiken om te sproeien en kunnen we als brouwers beschikken over de meest pure hop die er bestaat. Dit is belangrijk omdat we gebruik maken van de Dry Hopping techniek. Op het einde van het brouwproces wordt de aromahop toegevoegd waarna het bier de specifieke hopsmaak opneemt. Net voor het bottelen verwijderen we deze zakken met hop terug uit het bier om een helder, karaktervol en hoog kwalitatief bier te kunnen aanbieden". 

"Ella is een heel speciale hop met een heel complex aroma. De hop zelf heeft een heel floraal en kruidig aroma met toetsen van tropische vruchten. In het Leffe Royale Ella bier zal je hints ontdekken van cassis, zwarte bes en passievrucht. Een licht kruidig aroma dat doet denken aan vochtige aarde, zwarte thee en hout. Op de achtergrond zul je florale accenten ontdekken die je doen denken aan palissander, citrus, groene en harsachtige kruiden".

 

Leffe Royale Ella is een seizoenvariant binnen het Leffe Royale gamma en is slechts tijdelijk (en zolang de voorraad strekt) beschikbaar in de retail en de horeca. 

 

 

Contacteer ons
Korneel Warlop Woordvoerder Leffe, AB InBev
Korneel Warlop Woordvoerder Leffe, AB InBev
Over Leffe